institutii ifn

Ce inseamna IFN si ce institutii nebancare bune sunt in Romania?

Avand in vedere numarul din ce in ce mai mare pentru produse financiare, care vin in sprijinul populatiei, gama de variante pe care consumatorii o au la dispozitie in acest sens s-a diversificat foarte mult in ultimul timp. De exemplu, pe langa institutiile bancare clasice din Romania, oamenii au si posibilitatea de a apela la institutii financiare nebancare (IFN-uri), care sunt organizate pe baza unor reguli diferite fata de cele ale bancilor.

Diferentele dintre cele doua tipuri de institutii sunt prezentate in detaliu in randurile de mai jos, astfel incat toti cei care vor citi sa isi poata contura o educatie financiara buna, bazata pe informatii clare si concise.

Ce sunt IFN-urile si cum ne ajuta?

Institutiile financiare nebancare sunt entitati separate de institutiile clasice de credit, desfasurandu-si activitatea de creditare cu titlu profesional, in conditii foarte bine stabilite de lege. De exemplu, infiintarea acestor tipuri de institutii in Romania se face in baza Legii nr. 93/2009, care vizeaza Institutiile Financiare Nebancare. Este vorba despre institutii care pot acorda credite, dar care nu pot realiza depozite pentru clienti. Mai exact, IFN-urile se pot ocupa de urmatoarele tipuri de activitati:

  • acordare de credite (de consum, imobiliare, ipotecare sau pentru refinantarea unui credit);
  • leasing financiar;
  • emitere de garantii;
  • credite pentru membrii asociatiilor care nu au scop patrimonial si care sunt organizate sub forma juridica a Caselor de Ajutor Reciproc;
  • credite scontare;
  • credite forfetare;
  • acordarea imprumuturilor pentru membrii asociatiilor care nu sunt inregistrate cu scop patrimonial si care sunt organizate in baza liberului consimtamant al pensionarilor/salariatilor;
  • alte tipuri de finantare asemanatoare.

Care sunt cele mai populare produse accesate prin IFN-uri?

Cum pot fi accesate aceste imprumuturi?

Persoanele care isi doresc sa obtina finantare nebancara trebuie sa stie ca au la dispozitie platforme online, care sunt extrem de simplu de accesat si cu ajutorul carora pot obtine sumele dorite in doar cateva minute, in functie de creditele pentru care opteaza. Mai mult, IFN-urile pun la dispozitia celor interesati si asistenta telefonica, in vederea facilitarii obtinerii de credite.

Creditele nebancare pot fi accesate atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice, in baza unor contracte foarte clare, care contin detalii despre sumele imprumutate, dobanzi, dar si perioada de rambursare si termenele aferente. Mai mult, cei interesati au la dispozitie si un calculator de credite online, cu ajutorul caruia pot vedea foarte clar ce sume pot imprumuta si care sunt sumele pe care le vor datora.

Foarte important de mentionat este si faptul ca IFN-urile sunt institutii din domeniul financiar, insa sunt diferite de banci, au politici diferite, dar si criterii variate de accesare a produselor de care dispun. Mai mult, solicitantii care sunt interesati de un contract de imprumut trebuie sa stie ca IFN-urile sunt organizate legal, conform reglementarilor din Romania si isi desfasoara activitatile cu titlu profesional sub incidenta Legii nr. 93/2009, care priveste institutiile financiare nebancare.

Avantajele si dezavantajele accesarii unui credit IFN

Accesarea creditelor prin IFN-uri presupune o serie larga de avantaje de care persoanele fizice si cele juridice se pot bucura. Dincolo de faptul ca solicitantii nu mai trebuie sa intocmeasca dosare complexe, care sa contina foarte multe acte, pot obtine banii in doar cateva minute, in functie de clasa de credite pe care o vizeaza. Mai mult, perioadele de rambursare sunt mult mai mici, iar creditele pot fi accesate atat online, cat si telefonic, in functie de cum se simte fiecare persoana in parte mai confortabil.

Conditii de obtinere a unui imprumut rapid online

  • trebuie sa aiba o varsta cuprinsa intre 21 si 69 de ani, cu mentiunea ca unele IFN-uri acorda credite si persoanelor care au 18 ani impliniti;
  • trebuie sa aiba domiciliul stabil pe teritoriul Romaniei;
  • trebuie sa aiba un buletin sau o carte de identitate (valabile);
  • trebuie sa faca dovada ca au un venit constant (in cazul bancilor, dovada trebuie facuta prin intermediul unei adeverinte de salariu, insa cand vine vorba despre IFN-uri, reprezentantii acestora nu solicita persoanelor fizice si juridice sa aiba neaparat locuri de munca permanente, ci cauta doar sa se asigure ca vor recupera banii).

Lista institutiilor financiare bune din Romania

In Romania exista o gama larga de institutii financiare bune, care se ocupa in permanenta de realizarea unor produse de calitate pentru consumatori, venindu-le acestora in ajutor prin conditii accesibile.

De exemplu, printre cele mai cunoscute IFN-uri din tara se numara Viva, Provident, CreditFix, Viaconto, CreditPrime, Feratum, HoraCredit, OceanCredit. Toate aceste institutii au devenit populare datorita serviciilor de calitate, pe care le pun la dispozitia publicului larg, avand platforme online ce contin detalii transparente, clare si concise pentru persoanele care au nevoie de diferite tipuri de credite.

Recomandat este ca persoanele interesate de astfel de produse si servicii sa studieze atent ofertele pe care le au la dispozitie, astfel incat la final sa poata lua cea mai buna decizie pentru nevoile lor.

De ce sa alegem un credit IFN urgent?

Atunci cand ajung in situatii neplacute si au nevoie imediat de sume de bani pentru rezolvarea a diverse probleme, oamenii pot apela usor la IFN-uri, in loc sa se indrepte catre imprumuturile de la cunoscuti sau catre imprumuturile bancare, care sunt mult mai greoaie din punct de vedere al birocratiei si a conditiilor impuse de institutiile bancare.

Mai exact, creditele rapide pe care le acorda IFN-urile reprezinta solutii alternative practice pentru persoanele fizice si juridice, creditele putand fi solicitate 100% online sau telefonic. Oamenii economisesc astfel timp pretios si in acelasi timp obtin banii care le sunt necesari! Imediat dupa verificarile realizate de reprezentantii institutiilor nebancare, banii pot fi virati in doar cateva minute in conturile solicitantilor, in functie de tipurile de credite pentru care acestia au optat.

Care sunt diferentele dintre creditele IFN si creditele bancare?

Lista elementelor de care persoanele fizice si cele juridice trebuie sa tina cont atunci cand sunt puse in situatia de a alege intre creditele de IFN-uri si creditele bancare este una destul de bogata. De exemplu, creditele acordate de IFN-uri sunt independente de tot ce inseamna DAE si Robor, spre deosebire de creditele bancare, care pot varia in functie de cum se modifica cei doi indici economici.

Mai mult, creditele de la IFN-uri se acorda, in general pentru perioade relativ scurte de timp, insa dobanzile sunt mai mari decat cele de la banci, pe cand institutiile bancare actioneaza invers: acorda credite mai consistente pentru perioade mai indelungate, insa cu dobanzi aferente net inferioare. De exemplu, dobanzile practicate de IFN-uri pot varia de la 7 pana la 200%, in functie de tipurile de credite accesate de catre clienti.

Diferentele dintre cele doua tipuri de credite nu se opresc, insa aici. Consumatorii mai trebuie sa stie ca si conditiile de eligibilitate difera, IFN-urile fiind mult mai maleabile in acest sens, pe cand bancile sunt extrem de stricte si solicita consumatorilor sa intocmeasca dosare complexe cu actele prin care fac dovada ca sunt apti sa suporte pe termen scurt sau lung creditele pe care doresc sa le acceseze. Daca bancile verifica si la Biroul de credite cat de credibili sunt solicitantii, acest lucru nu se intampla si pentru imprumuturile nebancare.

Rambursarea banilor imprumutati

In ceea ce priveste rambursarea creditelor de la IFN-uri, solicitantii trebuie sa aiba in vedere faptul ca termenii depind de la o institutie la alta, in functie de regulamentele interioare. In fiecare caz in parte, insa, persoanele fizice si juridice sunt informate in mod clar in acest sens, pentru ca ulterior sa nu existe divergente. De exemplu, perioada de rambursare poate fi cuprinsa intre cateva zile si poate ajunge chiar si pana la 48 de luni.

Cum decurg lucrurile dupa ce cererea ti-a fost aprobata

Imediat dupa ce solicitantii depun online cererile pentru credite, acestia trebuie sa se asigure ca au introdus corect toate datele personale, ca au inteles si ca au luat la cunostinta informatiile referitoare la termenii si conditiile contractelor. Mai mult, recomandat este ca beneficiarii sa citeasca termenii generali, termenii specifici, dar si politica de confidentialitate a IFN-ului de la care aleg sa ia un credit.

In momentul in care solicitarile sunt aprobate, sumele de bani urmeaza sa fie transferate in conturile bancare ale persoanelor fizice sau juridice, conturi bancare care au fost mentionate in cererile de acordare a creditelor. Beneficiarii vor primi automat notificari din timp cu sumele pe care trebuie sa le achite la datele scadente.

Daca la un moment unele persoane creditate care ajung in incapacitate de plata, pot solicita o prelungire a perioadei de rambursare, insa acest lucru este posibil numai in baza unei taxe de prelungire.

Experiența mea cu IFN-urile a fost una pozitivă, având în vedere flexibilitatea și rapiditatea cu care am reușit să obțin un credit atunci când am avut nevoie urgentă de bani. Deși dobânda este mai ridicată comparativ cu cea a creditelor bancare, avantajul de a nu completa un dosar stufos și de a avea acces rapid la fonduri compensează pentru cei care se confruntă cu situații de urgență. Totuși, este esențial să citești cu atenție termenii și condițiile, pentru a evita surprize neplăcute în ceea ce privește rambursarea. Concluzionând, IFN-urile reprezintă o soluție eficientă pentru nevoi financiare imediate, dar trebuie utilizate cu discernământ pentru a nu deveni covârșitoare pe termen lung.

Ce inseamna IFN si ce institutii nebancare bune sunt in Romania?