contract de imprumut

Date obligatorii intr-un contract de imprumut

Persoanele fizice care au nevoie foarte repede de bani au acum la dispozitie mai multe tipuri de astfel de produse, urmand ca apoi sa-si poata rezolva problemele financiare intr-un mod eficient. Inainte de incheierea unui contract, solicitantii trebuie sa stie, insa, care sunt toate detaliile esentiale, ce trebuie introdus in documentele aferente creditelor. Specialistii www.CreditRapid.ro vin in ajutorul tuturor celor aflati in cautarea celei mai bune variante de credit IFN!

Ce sunt contractele de imprumut?

Pentru inceput, important de stiut despre contractele de imprumut este faptul ca reprezinta acte juridice prin intermediul carora institutiile financiare, care sunt numite oficial imprumutatori sau creditori, au capacitatea de a transmite unor alte parti (imprumutati sau beneficiari) proprietatea unor sume de bani. Ulterior, persoanele care au accesat creditele au obligatia de a restitui sumele datorate la datele scadente stabilite prin contractele oficiale. Mai mult, actele juridice contin si alte tipuri de conditii, care trebuie indeplinite de cele doua parti implicate in procesul de imprumut.

Informatiile ce nu trebuie sa lipseasca din contractele creditelor IFN

1. Tipuri de credite accesate de solicitanti – institutiile financiare au creat o varietate de tipuri de imprumuturi pentru publicul larg, cautand sa vina oamenilor in ajutor atunci cand au nevoie foarte repede de bani. In contractele incheiate intre cele doua parti trebuie neaparat sa fie mentionat tipul de credit pe care urmeaza ca beneficiarii sa il primeasca. Poate fi vorba despre credite de nevoi personale, carduri de cumparaturi, credite rapide, credite ipotecare, credite auto.

2. Identitatea institutiei financiare – indiferent de institutia financiara la care beneficiarii apeleaza, in contractele de imprumut trebuie sa existe informatiile aferente bancii sau IFN-ului respectiv. Adresa sediului social, adresa punctului de lucru, adresa de e-mail, numar de telefon, numele persoanei care s-a ocupat de incheierea contractului: toate acestea sunt date importante, care trebuie sa fie introduse in contractele incheiate intre beneficiari si IFN.

3. Identitatea beneficiarilor – imediat dupa identitatea institutiei financiare, care acorda imprumuturi, in orice contract de imprumut bani trebuie sa fie introduse si datele beneficiarilor. Nume, prenume, seria si numarul de buletin, CNP-ul, eventual si locul de munca si angajatorul, numarul de ani de vechime, venituri lunare minime – acestea sunt printre cele mai importante elemente care trebuie sa se regaseasca in actele juridice vizavi de beneficiari.

Nota: identitatea creditorilor si a beneficiarilor trebuie introdusa in contractele de imprumut pentru ca ambele parti sa stie cum sa ia legatura unii cu ceilalti atunci cand este nevoie. De exemplu, institutiile financiare ar putea avea nevoie sa comunice beneficiarilor informatii importante despre credite, iar solicitantii ar putea avea nevoie sa informeze creditorii atunci cand ajung in incapacitate de plata si au nevoie sa reesaloneze ratele.

4. Durata totala a creditelor – un alt aspect important referitor la orice tip de credit urgent, care trebuie introdus in documentele juridice este referitor la perioada totala a creditelor. Practic, este vorba despre perioada de rambursare, pe care beneficiarii trebuie sa o aiba in vedere, astfel incat sa nu ajunga pe lista de rau platnici de la Biroul de Credit.

In documentele juridice trebuie inscrisa foarte clar durata imprumuturilor, precum si datele la care beneficiarii trebuie sa ramburseze creditele. In acest fel, persoanele creditate vor sti cand trebuie sa returneze banii, iar institutiile financiare vor sti care sunt datele la care isi vor recupera imprumuturile.

5. Valoarea totala a creditelor – reprezinta sumele pe care beneficiarii trebuie sa le returneze pana la sfarsitul perioadei de creditare. Este vorba despre sumele care includ valoarea creditelor, dar si taxele, comisioanele si dobanzile aferente.

6. Detalii despre dobanzi – persoanele care acceseaza credite online trebuie sa stie inca de la inceput daca urmeaza sa aiba dobanzi variabile sau fixe aferente imprumuturilor pe care le acceseaza. In acelasi timp, contractele trebuie sa contina si detalii despre dobanzile penalizatoare, care pot fi aplicate solicitantilor in cazul in care acestia nu pot rambursa banii la timp.

7. Conditiile in care se aplica dobanzile – printre cele mai importante aspecte pe care beneficiarii trebuie sa le verifice in documentele juridice pe care le incheie cu institutiile financiare se numara conditiile in care li se vor aplica dobanzi. Mai exact, in documentele juridice trebuie sa se regaseasca formulele de calcul pentru rata dobanzii, precum si informatii despre termenele de plata, dar si procedurile care se urmeaza in cazul in care rata dobanzii aferente fiecarui credit se modifica.

8. Dobanda anuala efectiva (DAE) – reprezinta valoarea costurilor totale cu care pot veni creditele, impreuna cu toate taxele si comisioanele ce trebuie divizate pe intreaga perioada contractuala. In functie de indicele DAE, consumatorii pot face comparatii intre mai multe tipuri de credite, urmand ca apoi sa decida care este cel mai convenabil pentru ei.

In acest sens, beneficiarii care vor sa acceseze credite de la IFN-uri trebuie sa stie, insa, ca DAE nu este un factor extrem de relevant, avand in vedere ca imprumuturile urgente sunt acordate in cele mai multe dintre cazuri pentru doar cateva zile sau cateva saptamani.

9. Frecventa platilor – in functie de tipurile pe de credite pe care le acceseaza consumatorii, in orice tip de contract de imprumut persoane fizice trebuie sa existe informatii despre frecventa platilor si datele scadente. De exemplu, din documentele juridice trebuie sa reiasa foarte clar cand este momentul in care beneficiarii trebuie sa restituie banii, dar si care sunt valorile pe care trebuie sa le returneze de fiecare data.

10. Acces la soldul creditelor – in cazul in care persoanele fizice opteaza pentru imprumuturi ce trebuie rambursare pe parcursul a mai multe luni, in contractele aferente creditelor trebuie sa fie stipulat faptul ca beneficiarii pot primi la cerere, gratuit, detalii despre soldul imprumuturilor. De cele mai multe ori, graficele sunt transmise persoanelor fizice sub forma unor tabele in care sunt mentionate toate sumele care urmeaza a fi achitate lunar, care sunt procentele dobanzilor, dar si ce sume mai rama de platit dupa fiecare rata in parte.

11. Costuri de administrare – pe lista elementelor la care beneficiarii mai trebuie sa fie atenti se numara si costurile de administrare. Acestea trebuie introduse in contractele de imprumut, aparand in majoritatea cazurilor in actele juridice sub forma unor tabele separate.

12. Notificare despre intarzierea platilor – in situatia in care consumatorii intarzie sa achite ratele, trebuie sa fie notificati de catre institutiile financiare in legatura cu faptul ca vor fi raportati la Biroul de Credite, dar si la Centrala Riscurilor de Credit. Este obligatia creditorilor sa informeze corect beneficiarii in acest sens.

13. Garantii si asigurari – in functie de creditele accesate de beneficiari, in contractele pe care le incheie cu institutiile financiare trebuie sa fie mentionate si detalii despre garantiile si asigurarile necesare.
Rambursare anticipata pentru un imprumut rapid – toate tipurile de credite pot fi rambursate anticipat, daca beneficiarii isi permit acest lucru. Procedura de rambursare trebuie introdusa si ea in contractele imprumuturilor, pentru ca in situatia in care persoanele fizice doresc sa o foloseasca, sa stie care sunt conditiile aferente.

14. Incetarea contractelor de imprumut – daca institutiile financiare acorda beneficiarilor posibilitatea de a inceta contractele de imprumut inainte de scadenta, persoanele fizice trebuie sa stie clar inca de la inceput care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze. In majoritatea cazurilor este suficient sa achite contravaloarea creditelor si sa faca o solicitare de incetare a creditelor catre institutiile financiare cu care colaboreaza.

15. Clauze specifice – in functie de tipurile de credite accesate de beneficiari pot exista si clauze specifice, care trebuie neaparat introduse in contractele de imprumut. Transparenta este esentiala cand vine vorba despre colaborarea dintre creditori si solicitanti.

16. Date de contact ANPC – numarul de telefon si adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului trebuie sa existe si ele in contractele pentru imprumuturi, indiferent de natura creditelor.

17. Clauze contractuale interzise – conform legislatiei in vigoare, in cazul creditelor sunt interzise clauzele care le pot da creditorilor dreptul de a modifica unilateral conditiile contractuale, fara ca anterior sa fi completat un act aditionat acceptat de catre beneficiari. In cazul in care apar schimbari de ordin legislativ, iar clientii nu semneaza actele aditionale, se considera ca accepta tacit noile conditii. Mai mult, toate notificarile referitoare la modificarea clauzelor contractuale trebuie trimise clientilor cu minimum 30 de zile inainte de aplicarea lor.

Informatii interzise prin contract

  • obligatia consumatorilor de a pastra confidentialitatea referitoare la prevederile si conditiile contractuale;
  • penalizarea beneficiarilor de catre creditori atunci cand reputatia creditorilor este afectata;
  • posibilitatea creditorilor de a declara scadent anticipat imprumuturile atunci cand beneficiarii nu si-au indeplinit obligatiile;
  • impunerea anumitor societati agreate de creditori in vederea incheierii contractelor de asigurare.

Cum se pot retrage persoanele fizice dintr-un contract de imprumut?

Persoanele fizice au dreptul de a se retrage dintr-un contract de imprumut in decurs de 14 zile calendaristice, fara a oferi institutiilor financiare un motiv pentru care fac acest lucru. Termenul de retragere se calculeaza de la data in care au fost incheiate contractele de credit, respectiv de la fata la care clientilor i-au fost aduse la cunostinta clauzele contractuale, in cazul in care ziua respective este una ulterioara celei in care au fost incheiate contractele.

Atunci cand solicitantii doresc sa se retraga dintr-un contract de imprumut, au obligatia de a returna institutiilor financiare sumele imprumutate, dar si dobanzile aferente perioadei in care au detinut banii.

Date obligatorii intr-un contract de imprumut