refinantare credit

Ce este refinantarea unui credit si cand putem profita de ea

Romanii au acces la din ce in ce mai multe produse bancare, dar si nebancare, pe care le pot folosi fie pentru nevoile personale urgente, fie pentru achizitionarea unor bunuri mobile sau imobile. Avand in vedere gama larga de credite pe care oamenii le pot accesa, este important ca toti consumatorii sa fie bine informati in acest sens si sa caute cele mai bune solutii cu ajutorul carora sa isi mentina un nivel de trai decent.

De exemplu, refinantarile de credite se numara printre cele mai cautate tipuri de produse, intrucat ajuta la diminuarea considerabila a costurilor totale pe care beneficiarii trebuie sa le achite pana la terminarea perioadelor de rambursare. Conform statisticilor, 6 din 10 romani au alocat in anul 2019 intre 10 si 30% din veniturile lunare pentru plata a diverse imprumuturi.

Cei care isi doresc sa reduca din aceste costuri, in loc sa le accentueze pot descoperi informatii pretioase in randurile de mai jos!

Ce reprezinta refinantarile de credite?

Important de mentionat este faptul ca imprumuturile pentru refinantari sunt produse pe care bancile si institutiile nebancare le pun la dispozitia persoanelor care doresc sa beneficieze de dobanzi mult mai bune decat cele pe care le-au accesat la inceput prin anumite credite. Mai exact, consumatorii pot folosi refinantarile de credite pentru a rambursa anticipat imprumuturile pe care le au deja si pentru a se bucura de dobanzi mai avantajoase. Altfel spus, oamenii pot accesa credite noi pentru a le achita pe cele vechi, insa in conditii mai bune.

Care sunt principalele caracteristici ale refinantarii?

 • ratele lunare sunt stabile, conform conditiilor stipulate in contractele imprumuturilor;
 • perioadele de rambursare pot fi egale cu cele ale creditelor initiale sau pot fi diferite, in functie de preferintele beneficiarilor;
 • conditiile de acordare sunt unice si diferite fata de cele aferente imprumuturilor initiale;
 • creditele de refinantare pot fi obtinute de la institutiile financiar-bancare cu care oamenii colaboreaza deja, dar pot fi obtinute si de la alte astfel de institutii.

De cele mai multe ori, bancile se intrec in a crea oferte care mai de care avantajoase in privinta creditelor de refinantare, iar concurenta acerba conduce la o gama variata de optiuni dintre care pot alege oamenii. De preferat este ca toti consumatorii sa isi faca singuri studii de piata proprii, pentru a vedea care este cea mai buna oferta pentru ei, oferta care sa fie in concordanta cu veniturile lor lunare.

Care este procedura aferenta obtinerii creditelor de refinantare?

Cei interesati sa gaseasca imprumuturi de refinantare potrivite trebuie sa ia in calcul faptul ca vor trece prin aceiasi pasi pe care i-au facut prima data atunci cand au accesat creditele. Consumatorii trebuie sa intruneasca o serie de conditii importante:

 • trebuie sa aiba un buletin valabil;
 • trebuie sa fie cetateni romani;
 • trebuie sa poata furniza bancilor o copie a contractului de munca, dar si adeverinta de salariu;
 • de cele mai multe ori, institutiile financiare solicita si un extras al contului in care urmeaza sa fie livrat venitul lunar;
 • trebuie sa detina o copie dupa fisa fiscala;
 • trebuie sa aiba o copie dupa contractul actual de credit;
 • trebuie sa aiba o adeverinta din partea bancii unde au accesat initial creditul, adeverinta care sa confirme ca beneficiarii sunt la zi cu toate ratele.

Nota: fiecare institutie bancara sau nebancara isi rezerva dreptul de a elabora noi conditii de eligibilitate atunci cand este necesar, cu mentiunea ca acestea vor fi publicate in mod transparent pe paginile online.

Ce tipuri de credite pot fi acoperite cu imprumuturile de refinantare?

Un alt element esential pe care consumatorii trebuie sa il stie este ca pot folosi acest tip de creditele doar pentru acoperirea a 2 tipuri de imprumuturi:

 • credit de nevoi personale (poate fi vorba despre un singur produs sau mai multe) pot acoperite prin alte credite de nevoi personale, dar care, de aceasta data vor fi considerate drept credite de refinantare;
 • credite ipotecare – pot fi acoperite prin alte credite ipotecare, dar cu noi conditii si dobanzi.

Destul de recent, bancile au realizat noi instrumente financiare, pe care le pun la dispozitia persoanelor interesate. Este vorba despre imprumuturi care pot acoperi sub umbrela lor mai multe credite in acelasi timp. De exemplu, oamenii pot contopi creditele imobiliare sau ipotecare cu cei cele de nevoi personale cu ipoteca.

La ce aspecte trebuie sa fie atente persoanele care vor refinantare?

 • veniturile proprii nete lunare trebuie sa poata acoperi noile rate, mai ales atunci cand consumatorii aleg sa solicite sume suplimentare de bani, pe langa creditele initiale. Majoritatea institutiilor financiare nu accepta sa acorde rate care depasesc jumatate din veniturile personale;
 • taxele si comisioanele trebuie luate si ele in calcul, intrucat adunate, ele pot ajunge la o valoare semnificativa;
 • consumatorii trebuie sa se asigure ca valoarea DAE pentru creditele de refinantare este mai mica decat cea a creditelor initiale. In caz contrar, cel mai probabil se vor confrunta cu rate mai mari, lucru care nu este deloc rentabil;
 • moneda in care sunt acordate imprumuturile – de preferat este ca romanii sa se orienteze doar spre creditele in lei, pentru a se pune la adapost de variatiile impuse de cursul valutar.

Care sunt avantajele accesarii unui astfel de credit?

 • povara financiara lunara se reduce considerabil, intrucat valoarea ratelor scade;
 • mai multe credite pot fuziona intr-unul singur, indiferent de institutiile care le-au acordat initial;
 • dobanzile si ratele devin mult mai avantajoase;
 • consumatorii pot obtine sume de bani suplimentare, pe care le pot folosi pentru nevoile personale;
 • perioadele de rambursare se pot prelungi, ceea ce inseamna automat si scaderea ratelor lunare.

Specialistii CreditRapid.ro recomanda tuturor celor interesati de creditele de refinantare sa cantareasca foarte bine optiunile pe care le au la dispozitie si sa aleaga cea mai avantajoasa varianta. Este esential ca oamenii sa aiba grija de finantele proprii pentru a evita sa se impovareze din punct de vedere financiar. Pastrarea unei evidente clare a creditelor, a datelor scadente, a dobanzilor si a ratelor este esentiala!

Ce este refinantarea unui credit si cand putem profita de ea